Opleiding Compressietherapeut

Opleiding Compressietherapeut            

Met deze opleiding wordt u opgeleid tot het beroep van Compressietherapeut. Dit beroep sluit nauw aan bij het beroep van (medisch) pedicure. De opleiding is erkend door alle zorgverzekeraars en SEMH (Stichting Erkenningsregelingen Leveranciers Medische Hulpmiddelen) en geeft tevens toegang tot Kabiz, kwaliteitsregister voor medische beroepen.

De opleiding tot Compressietherapeut (met specialisatie therapeutische elastische kousen voor arm en been) bestaat uit twee onderdelen, namelijk de cursus Assistent Compressietherapeut plus de vervolgonderdelen van de opleiding Compressietherapeut. De cursus Assistent Compressietherapeut kan ook eerst los besteld worden, waarna de aanvullende studie-onderdelen gedaan kunnen worden..

.

Accreditatie door Procert en erkenning zorgverzekeraars

6 punten domein: Voetzorg - Overige Voetzorg
3 punten domein Omgevingsbewust handelen

Kies uw eigen instapmoment en studietempo!

De opleiding bestaat uit een mix van e-learning (thuisstudie theorie), stage en opdrachten. Voor vragen kunt u altijd bij de helpdesk terecht.

.

Wat is (ambulante) compressietherapie

Comprimeren betekent letterlijk samendrukken, therapie staat voor behandeling. Compressietherapie maakt gebruik van druk om te behandelen. Bij veel aandoeningen werkt dit het effectiefst als ook spieren bewogen worden, zoals bij het lopen. In deze gevallen wordt gesproken van ambulante compressietherapie (ACT).

.

ACT wordt vooral ingezet bij problemen die ontstaan door het onvoldoende terugvloeien van bloed en lymfe naar het hart. Deze problemen ontstaan het gemakkelijkst in gebieden die het verst van het hart verwijderd zijn, zoals benen en armen. Maar ze kunnen ook in ander lichaamsgebieden ontstaan. De problemen gaan vaak nooit meer weg en de gevolgen hiervan kunnen behoorlijk ernstig zijn. 

.

Denk hierbij o.a. aan:

 • Afwijkingen in de aders en lymfestelsel
 • Trombose
 • Vochtophoping (oedeem)
 • Bindweefsel-, huid- en nagelproblemen
 • Wonden die niet of zeer moeilijk genezen.

Het toepassen van (ambulante) compressietherapie heeft vaak een goed resultaat. Er zijn echter ook aandoeningen die op het oog vergelijkbare symptomen vertonen, maar waarbij compressie absoluut niet ingezet mag worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan oedemen als gevolg van tumoren of ernstige problemen met slagaders en hartproblemen. Het is belangrijk om dit onderscheid goed te kunnen maken en er wordt daarom ook vaak samengewerkt met medisch specialisten, oedeemfysiotherapeuten, wondgeneeskundigen en -verpleegkundigen en huidtherapeuten.

.

De behandeling van problemen als gevolg van het slecht afvoeren van bloed en lymfe bestaat vooral uit inzetten van compressieproducten,  lymfdrainage, huidbehandelingen, behandelingen van onderhuidse structuren, wondgenezing en chirurgie. Denk bij compressieproducten aan  therapeutisch elastische kousen, verstelbare bandages, zwachtels, producten die lokaal drukverhogen en druk gevende apparatuur.

.

Daarnaast wordt compressietherapie ook ingezet bij andere problemen, zoals bij ernstige littekenvorming, brandwonden of na operaties.

Wat houdt de opleiding Compressietherapeut in?

Voor de de cursus tot Assistent Compressietherapeut plus de vervolgcursus Compressietherapeut werkt Pediroda samen met Nova Mundo, marktleider op het gebied van de opleiding tot compressietherapeut.

.

De cursus Assistent Compressietherapeut bestaat uit een practicum (stage) en theoriehoofdstukken uit het ‘Handboek ACT deel 1 – Basiskennis van de gevolgen van afvoerproblemen van bloed en lymfe’ en de manual ‘TEK Verstrekken deel 2 – Eenvoudige medische indicaties’. Alle theorie kan worden geoefend met behulp van interactieve oefenvragen op www.novamundo.nl. Het practicum wordt gestructureerd via het ‘Handboek Praktijkbegeleiding’.

.

De vervolgcursus Compressietherapeut (het gedeelte na de cursus Assistent) bestaan uit een practicum met de nadruk op patienten met complexe medische indicaties en de theoriehoofdstukken uit het ‘Handboek ACT deel 2 – Verdieping aandoeningen als gevolg van afvoerstoornissen van bloed en lymfe’, plus de manual ‘TEK Verstrekken deel 2 – Complexe medische indicaties’. Alle theorie kan worden geoefend met behulp van de interactieve oefenvragen op www.novamundo.nl. Het practicum wordt gestructureerd via het ‘Handboek Praktijkbegeleiding’ dat cursist en praktijkbegeleider samen invullen. Verder is er nog een praktijkopdracht Casuistiek (incl. format tbv beschrijving casussen) dat ondersteund wordt met een aparte workshop. Tot slot wordt er ook een Praktijkworkshop gegeven om de kans op slagen voor de afsluitende Proeve van Bekwaamheid te maximaliseren.

.

Door de flexibele opzet en het gebruik maken van e-learning kunt op elk moment beginnen en op uw eigen tempo deze opleiding volgen. U krijgt twee jaar de tijd om de opleiding af te ronden - Ideaal als u ook nog bijvoorbeeld druk bent met een baan en een gezinsactiviteiten.

.

                                                    .

.

De opleiding is gericht op het medisch verantwoord kunnen toepassen van de ambulante compressietherapie (ACT),  met behulp van therapeutisch elastische kousen (TEK). Na het met goed gevolg afsluiten van de hele opleiding mogen aan alle soorten patiënten die therapeutisch elastische kousen nodig hebben deze zelfstandig verstrekt worden. Het betreft dus patienten met zowel eenvoudige alsook complexe medische indicaties.

.

Onderdelen van de opleiding

Cursus Assistent Compressietherapeut)

 • Theorie
  • Handboek ACT – Basiskennis
  • Manual TEK Verstrekken – Basiskennis
  • Oefenen theorie met interactieve oefenvragen (E-learning/quizvorm)
 • Praktijk
  • Stage; met praktijkbegeleider doorlopen van het Handboek Praktijkbegeleider
 • Toetsing en Deeldiploma Compressietherapeut – ACT Basiscursus
  • Theorie-examen cursus Assistent compressietherapeut
  • praktijkonderdeel; stage met beoordeling door praktijkbegeleider 
  • Helpdesk te bereiken via E-mail

Vervolgcursus Compressietherapeut


 • Theorie
  • Handboek ACT – Verdieping
  • Manual TEK Verstrekken – Complexe medische indicaties
  • Oefenen theorie met interactieve oefenvragen (E-learning/quizvorm)
 • Praktijk
  • Stage; met praktijkbegeleider doorlopen van het Handboek Praktijkbegeleider
  • Workshops
 • Toetsing en Diploma Compressietherapeut met specialisme TEK voor been en arm
  • Theorie-examen cursus Compressietherapeut
  • Praktijkonderdeel stage met beoordeling door praktijkbegeleider
  • Praktijkopdracht Casuïstiek met beoordeling
  • Helpdesk te bereiken via E-mail

.

De lesstof en het leertraject

U leert naast de veneuze en lymfatische anatomie, pathologie en fysiologie welke soorten TEK er zijn, hoe ze gemaakt worden en ook de verschillende uitvoeringen en optiemogelijkheden komen aan bod. U leert hoe u TEK moet aanmeten, waar rekening mee te houden en hoe u de client het beste kunt begeleiden in het gebruik en dragen ervan.

.

Tijdens uw leertraject via de E-learning worden er verschillende workshops aangeboden waarin de nadruk ligt op praktische vaardigheden. Deze worden verder uitgediept door het volgen van een practicum (stage). Een stageplek met praktijkbegeleider dient zelf te worden gezocht waarbij u hulp kunt inroepen als dit moeilijk blijkt te zijn. 

.

U kunt op elk moment beginnen en op uw eigen tempo deze opleiding volgen, dankzij de e-learning opzet. E-learning is ideaal als u ook nog bijvoorbeeld druk bent met een baan en een gezinsactiviteiten.

Een vooropleiding pedicure of medisch pedicure is voldoende. Alle benodigde kennis om compressietherapeut te worden wordt u aangereikt.

.

De meeste studenten hebben 4 tot 9 maanden nodig om alle onderdelen af te ronden maar u krijgt 2 jaar lang toegang tot de twee cursussen waaruit de opleiding bestaat: de cursus Assistent Compressietherapeut en de vervolgcursus Compressietherapeut. 

.

Kunt u de opleiding niet afmaken, dan bestaat er een coulance-regeling om de opleiding door een andere cursist mogelijk te maken.

.

Diploma

Deeldiploma Assistent compressietherapeut 

Diploma Compressietherapeut – specialisatie therapeutisch elastische kousen voor arm en been (verstrekken van TEK bij alle patienten – erkend voor alle zorgverzekeraars. Goedgekeurd diploma voor kwaliteitsbureau SEMH, geeft tevens toegang tot opname in het registratie van Kabiz)

.

Kosten

Cursus Assistent Compressietherapeut: € 685,= (excl. btw).

Hele opleiding (cursus Assistent plus vervolgcursus) Compressietherapeut € 2.540,= (excl. btw)

Het afleggen van de onafhankelijke Proeve van Bekwaamheid TEK is verplicht en kan tijdens het afronden van de opleiding worden aangevraagd. Hiervoor wordt een aparte factuur gestuurd a € 410,= (excl. btw)

Let op: via STAP subsidie kunt u € 995,= inclusief btw krijgen.

.

Herexamens, herproeve en opnieuw aanmelden workshops die te laat zijn afgezegd

 1. Theorie-examen: € 125,00
 2. HerProeve: Maatwerk (afhankelijk van welke onderdelen opnieuw gedaan moeten worden)
 3. Workshop Praktijktraining: € 350,00
 4. Workshop Casuistiek: € 150,00

Het is dus mogelijk alleen de cursus Assistent Compressietherapeut) te volgen maar het is ook mogelijk de complete opleiding Compressietherapeut (Assistent + vervolgcursus Compressietherapeut) te volgen. 

.

N.B.

De Proeve van Bekwaamheid TEK voor Arm en Been kan worden besteld tijdens het volgen van de vervolgcursus tot Compressietherapeut. De kosten voor de Proeve bedragen € 410,= (prijspeil 2023) excl. btw. De Proeve TEK valt onder de verantwoordelijkheid van een onafhankelijke examencommissie en wordt uitgevoerd door onafhankelijke examinatoren.

.

Aanmelden:

U kunt zich aanmelden voor de gehele opleiding Compressietherapeut of alleen de cursus Assistent Compressietherapeut door het onderstaande bestelformulier in te vullen en te verzenden. Opleidingsinstituut Pediroda en Nova Mundo zorgen dan voor een correcte verwerking en inschrijving voor de opleiding. Van Nova Mundo ontvangt u vervolgens alle informatie en toegang tot het lesmateriaal.

Bestelformulier Opleiding Compressietherapeut

Vul alle velden in, druk op 'VERZENDEN' en dan sturen wij u zo snel mogelijk de benodigde informatie.