Opleiding Compressietherapeut

Opleiding compressietherapeut

                 NU MET STAP SUBSIDIE!

Met deze opleiding wordt u opgeleid tot het beroep van Compressietherapeut. Dit beroep sluit nauw aan bij het beroep van (medisch) pedicure. De opleiding is erkend door alle zorgverzekeraars en SEMH (Stichting Erkenningsregelingen Leveranciers Medische Hulpmiddelen) en geeft tevens toegang tot Kabiz, kwaliteitsregister voor medische beroepen.
.

Voor het onderdeel Basiscursus Compressietherapie kan  STAP subsidie worden aangevraagd met code 1010O5075.

De opleiding bestaat uit 2 cursussen. De eerste cursus leidt u op tot Assistent Compressietherapeut, waarvoor u een apart diploma krijgt. Bent u particulier of ZZP’er? Dan kan voor deze cursus de STAP subsidie worden aangevraagd met code 1010O5075. Voor werkgevers en ondernemers kunnen opleidingskosten altijd in uw jaaropgave worden afgetrokken

.

Accreditatie door Procert en erkenning zorgverzekeraars

6 punten domein: Voetzorg - Overige Voetzorg
3 punten domein Omgevingsbewust handelen

Kies uw eigen instapmoment en studietempo!

De opleiding bestaat uit een mix van e-learning (thuisstudie theorie), workshops, stage en opdrachten. Voor vragen kunt u altijd bij de helpdesk terecht.

Liever workshops dan stage? Kies het PLUS-pakket

Bij elk van de twee cursussen kunt u kiezen tussen meer workshops in plaats van stagetijd. Bij de cursus Assistent Compressietherapeut kunt u zelfs kiezen voor alleen workshops en geen stage. Bij de vervolgcursus tot volledig opgeleid en bevoegd Compressietherapeut kunt u kiezen tussen een uitgebreide stage en een beperkte stage en meer workshops. De versies met meer workshops noemen we het PLUS-pakket.

.

Wat is (ambulante) compressietherapie

Comprimeren betekent letterlijk samendrukken, therapie staat voor behandeling. Compressietherapie maakt gebruik van druk om te behandelen. Bij veel aandoeningen werkt dit het effectiefst als ook spieren bewogen worden, zoals bij het lopen. In deze gevallen wordt gesproken van ambulante compressietherapie (ACT).

.

ACT wordt vooral ingezet bij problemen die ontstaan door het onvoldoende terugvloeien van bloed en lymfe naar het hart. Deze problemen ontstaan het gemakkelijkst in gebieden die het verst van het hart verwijderd zijn, zoals benen en armen. Maar ze kunnen ook in ander lichaamsgebieden ontstaan. De problemen gaan vaak nooit meer weg en de gevolgen hiervan kunnen behoorlijk ernstig zijn. 

.

Denk hierbij o.a. aan:

 • Afwijkingen in de aders en lymfestelsel
 • Trombose
 • Vochtophoping (oedeem)
 • Bindweefsel-, huid- en nagelproblemen
 • Wonden die niet of zeer moeilijk genezen.

Het toepassen van (ambulante) compressietherapie heeft vaak een goed resultaat. Er zijn echter ook aandoeningen die op het oog vergelijkbare symptomen vertonen, maar waarbij compressie absoluut niet ingezet mag worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan oedemen als gevolg van tumoren of ernstige problemen met slagaders en hartproblemen. Het is belangrijk om dit onderscheid goed te kunnen maken en er wordt daarom ook vaak samengewerkt met medisch specialisten, oedeemfysiotherapeuten, wondgeneeskundigen en -verpleegkundigen en huidtherapeuten.

.

De behandeling van problemen als gevolg van het slecht afvoeren van bloed en lymfe bestaat vooral uit inzetten van compressieproducten,  lymfdrainage, huidbehandelingen, behandelingen van onderhuidse structuren, wondgenezing en chirurgie. Denk bij compressieproducten aan  therapeutisch elastische kousen, verstelbare bandages, zwachtels, producten die lokaal drukverhogen en druk gevende apparatuur.

.

Daarnaast wordt compressietherapie ook ingezet bij andere problemen, zoals bij ernstige littekenvorming, brandwonden of na operaties.

Wat houdt de opleiding Compressietherapeut in?

Voor de opleiding, bestaande uit de cursus Assistent Compressietherapeut en de vervolgcursus tot volledig bevoegd Compressietherapeut, werkt Pediroda samen met Nova Mundo, marktleider op het gebied van de opleiding tot compressietherapeut.

De opleiding is gericht op het medisch verantwoord kunnen toepassen van compressietherapie door het verstrekken van compressieproducten zoals therapeutisch elastische kousen (TEK). Met het diploma Assistent Compressietherapeut mag u onder supervisie van een volledig opgeleid en bevoegd Compressietherapeut TEK verstrekken aan cliënten met een eenvoudige medische indicatie. Na het halen van het diploma tot volledig bevoegd Compressietherapeut mag u TEK verstrekken aan alle cliënten die hiervoor een voorschrift van bijvoorbeeld de huisarts hebben gekregen.

Door de flexibele opzet en het gebruik maken van e-learning kunt op elk moment beginnen en op uw eigen tempo deze opleiding volgen. U krijgt twee jaar de tijd om de opleiding af te ronden - Ideaal als u ook nog bijvoorbeeld druk bent met een baan en een gezinsactiviteiten.

Wat houdt de opleiding Compressietherapeut in?

De opleiding wordt gegeven in een samenwerking tussen Opleidingsinstituut Pediroda en Nova Mundo, marktleider op het gebied van de opleiding tot compressietherapeut.

.

                                                    .

.

De opleiding is gericht op het medisch verantwoord kunnen toepassen van de ambulante compressietherapie (ACT),  met behulp van therapeutisch elastische kousen (TEK).

.

Onderdelen van de opleiding

Basiscursus (assistent Compressietherapeut)

 • Theorie
  • Handboek ACT – Basiskennis
  • Manual TEK Verstrekken – Basiskennis
  • Oefenen theorie met interactieve oefenvragen (E-learning/quizvorm)
 • Praktijk
  • Keuze uit; Stage; met praktijkbegeleider doorlopen van het Handboek Praktijkbegeleider
  • 2 workshopdagen van 8 uur
 • Toetsing en Deeldiploma Compressietherapeut – ACT Basiscursus
  • Theorie-examen cursus Assistent compressietherapeut
  • praktijkonderdeel waarbij gekozen kan worden tussen;
   • stage met praktijkbegeleider doorlopen van het handboek praktijkbegeleider
   • of; Workshops; 2 klassikale dagen (PLUS-pakket)
   • Helpdesk te bereiken via E-mail

  Vervolgcursus (Expertcursus compressietherapeut)

  • Theorie
   • Handboek ACT – Verdieping
   • Oefenen Theorie met interactieve oefenvragen (E-learning/quizvorm)
   • Oefenen Manual TEK Verstrekken – Expert; complexe medische indicaties
  • Praktijk
   • praktijkonderdeel waarbij gekozen kan worden tussen;
   • stage met praktijkbegeleider doorlopen van het handboek praktijkbegeleider
   • of; Workshops; 2 klassikale dagen (PLUS-pakket)
   • Practicum / stage door praktijkbegeleider (zelf stageplek zoeken)
   • Praktijkopdracht casuïstiek (incl. format en voorbeelden)
   • 1 workshopdag: Workshop casuïstiek (2 uur) en
   • Workshop Praktijktraining (5 uur) (voorbereiding op Proeve van Bekwaamheid TEK)
  • Toetsing en Diploma Compressietherapeut – Specialisatie TEK voor arm en been
   • Theorie-examen vervolgcursus Compressietherapeut
   • Beoordeling door praktijkbegeleider
   • Beoordeling praktijkopdracht
   • Proeve van Bekwaamheid TEK

  .

  .

  De lesstof en het leertraject

  U leert naast de veneuze en lymfatische anatomie, pathologie en fysiologie welke soorten TEK er zijn, hoe ze gemaakt worden en ook de verschillende uitvoeringen en optiemogelijkheden komen aan bod. U leert hoe u TEK moet aanmeten, waar rekening mee te houden en hoe u de client het beste kunt begeleiden in het gebruik en dragen ervan.

  .

  Tijdens uw leertraject via de E-learning worden er verschillende workshops aangeboden waarin de nadruk ligt op praktische vaardigheden. Deze worden verder uitgediept door het volgen van een practicum (stage). Een stageplek met praktijkbegeleider dient zelf te worden gezocht waarbij u hulp kunt inroepen als dit moeilijk blijkt te zijn. Bij de basiscursus 'assistent compressietherapeut’ horen 2 workshops en bij de ‘compressietherapeut’ expertcursus kunt u nog 1 workshop volgen.

  .

  U kunt op elk moment beginnen en op uw eigen tempo deze opleiding volgen, dankzij de e-learning opzet. E-learning is ideaal als u ook nog bijvoorbeeld druk bent met een baan en een gezinsactiviteiten.

  Een vooropleiding pedicure of medisch pedicure is voldoende. Alle benodigde kennis om compressietherapeut te worden wordt u aangereikt.

  .

  De meeste studenten hebben 4 tot 9 maanden nodig om alle onderdelen af te ronden maar u krijgt 2 jaar lang toegang tot de twee cursussen waaruit de opleiding bestaat: de Basiscursus assistent compressietherapeut en de Expertcursus Compressietherapeut. 

  .

  Kunt u de opleiding niet afmaken, dan bestaat er een coulance-regeling om de opleiding door een andere cursist mogelijk te maken.

  .

  Diploma’s

  • Deeldiploma assistent compressietherapeut - (Basiscursus ACT – TEK)
  • Diploma Compressietherapeut – (Expertcursus TEK voor Arm en Been) 

  .

  Kosten

  Opleiding tot Compressietherapeut (cursus Assistent en vervolgcursus Compressietherapeut in 1 koop)

  Let op: STAP-subsidie mogelijk voor de cursus Assistent Compressietherapeut

  De cursus Assistent Compressietherapeut vormt het eerste gedeelte van de opleiding tot volledig bevoegd Compressietherapeut..

  met reguliere stage: € 685,00.

  .

  PLUSPAKKET Assistent (extra workshops ipv stage): € 995,00

  Opleiding Compressietherapeut – hele opleiding in 1 koop

  .

  Als u de hele opleiding (inclusief de cursus Assistent) in één keer koopt, zijn de kosten:
  .

  1. Opleiding tot Compressietherapeut met reguliere stage: € 2.540,00
  2. PLUSPAKKET Compressietherapeut (verkorte stage en extra workshops): € 2.990,00
  3. Opleiding Compressietherapeut en u bent al in het bezit een diploma Assistent Compressietherapeut

  U bestelt dus enkel het vervolgtraject van de opleiding, zonder de onderdelen van de cursus ‘Assistent’:

  1. Opleiding tot Compressietherapeut met reguliere stage: € 2.220,00 
  2. PLUSPAKKET Compressietherapeut (verkorte stage en extra workshops): € 2.450,00
  3. Proeve van Bekwaamheid TEK
  4. Hele Proeve (2 examinatoren): euro 410,- Proeve voor opleiding gekocht voor 1 maart 2021: € 435,00

  .

  Herexamens, herproeve en opnieuw aanmelden workshops die te laat zijn afgezegd

  1. Theorie-examen: € 125,00
  2. HerProeve: Maatwerk (afhankelijk van welke onderdelen opnieuw gedaan moeten worden)
  3. Workshop Praktijktraining: € 350,00
  4. Workshop Casuistiek: € 150,00
  5. Workshopdag PLUS-pakket: € 175,00
  6. STAP subsidie : € 995

  Het is dus mogelijk alleen de assistent compressietherapeut (Basiscursus) te volgen maar het is ook mogelijk de complete compressietherapeut (Expertcursus) te volgen. 

  N.B.

  De Proeve van Bekwaamheid TEK voor Arm en Been kan worden besteld na afronding van de Basiscursus ACT – TEK. De kosten voor de Proeve bedragen € 385,= (prijspeil 2022) excl. btw. De Proeve TEK valt onder de verantwoordelijkheid van een onafhankelijke examencommissie en wordt uitgevoerd door onafhankelijke examinatoren.

  .

  Aanmelden:

  U kunt zich aanmelden voor de opleiding Compressietherapeut door het onderstaande bestelformulier in te vullen en te verzenden. Opleidingsinstituut Pediroda en Nova Mundo zorgen dan voor een correcte verwerking en inschrijving voor de opleiding. Van Nova Mundo ontvangt u vervolgens alle informatie en toegang tot het lesmateriaal.

  Bestelformulier Opleiding Compressietherapeut

  Vul alle velden in, druk op 'VERZENDEN' en dan sturen wij u zo snel mogelijk de inlogcodes zodat u kunt starten met uw opleiding.