ARTROSE VAN HET MTP1 GEWRICHT EN JICHT

Opleidingen

Artrose van het MTP1 gewricht en jicht

Artrose van het MTP1-gewricht en jicht

Slijtage van het MTP1-gewricht is een veelvoorkomende pijnklacht. Het wordt vaak verward met een Hallux valgus door de vormveranderingen van de voeten. Artrose van het grote teen gewricht veroorzaakt namelijk ook een verdikking van het MTP1-gewricht, overbelasting onder de voorvoet, met als gevolg eelt, likdoorns. Er zijn zowel overeenkomsten als verschillen met de hallux abducto valgus, die doorgaans meer in de belangstelling staat.

.

Jicht

Jicht is de meest voorkomende gewrichtsaandoening in Nederland waarbij veelal het MTP1-gewricht ontstoken is. Jicht kan op de lange termijn voetpijn, chronische wonden en/of standsafwijkingen ontstaan. Jicht is behandelbaar met medicijnen en leefstijlaanpassingen. Om een gezondere leefstijl aan te moedigen, kan de pedicure een waardevolle rol spelen in de advisering.

Jicht veroorzaakt ook verdikkingen van de gewrichten én van de huid. Jicht komt relatief meer voor bij mensen met RA en DM, en wellicht komt jicht wel meer in de pedicure praktijk voor dan gedacht. Vroege behandeling met medicijnen en een gezonde leefstijl kunnen de langdurige en pijnlijke gevolgen van jicht beperken

Accreditatie:

Domein Voetzorg - Overige voetzorg

2 punten

Deze trainingen worden verzorgd door Mirjam Tuinhout van FeetForward. Zie voor meer achtergrond-info, interessante artikelen en blogs www.feetforward.nl. Pediroda en FeetForward werken samen in het organiseren van trainingen voor (medisch) pedicures. De inschrijving en organisatie van deze online training wordt verzorgd door Pediroda.

Bekijk de data van deze cursus in de agenda en schrijf u in via de button "Cursusagenda".

Tijdens deze online training staat artrose van het MTP1-gewricht centraal. Met herkenningspunten, specifieke medische terminologie, en tips en testen ter vermindering van de pijnklachten door deze slijtage van dit grote teen gewricht.

Tevens leren de deelnemers o.a. dat Jicht behandelbaar is met medicijnen en leefstijlaanpassingen. Om een gezondere leefstijl aan te moedigen, kan de pedicure een waardevolle rol spelen in de advisering. 

Praktische tips

Deze training biedt tips voor onderscheid tussen wat normaal is, en wat niet, en je krijgt voorbeeld-verwijsbrieven bij een niet-pluis gevoel. 

Online

Je volgt deze training via internet, live in één zoom meeting van ± twee uur. Hiervoor heb je een PC/laptop of tablet met goed werkend geluid, microfoon, camera en een stabiele internetverbinding nodig.

Je ontvangt enkele dagen voor aanvang de zoomlink per mail waarmee je automatisch toegang krijgt tot de zoom meeting.

De meeting wordt enkele minuten voor aanvang geopend en de presentator verschijnt op het moment van aanvang in beeld.

Accreditatie:

Domein Voetzorg - Overige voetzorg

2 punten

  • De kosten van de online cursus "Artrose van het MTP1 gewricht en Jicht" bedragen € 65,- 
Opleidingsrooster
Eerste lesdag Tweede lesdag Tijd Plaats Inschrijven
16-05-2023 19:00 - 21:15 Online
31-10-2023 19:00 - 21:15 Webinar