PLATVOETEN BIJ KINDEREN EN VOLWASSENEN

Opleidingen

Platvoeten bij kinderen en volwassenen

Een platvoet bij kinderen en volwassenen, online training voor de pedicure

Als pedicure zie je vele verschillende voetvormen. Van een hele platte voet, tot aan een holle voet. En ook zie je door de langdurige relatie met cliënten voeten veranderen met een andere eeltverdeling en schoenslijtage als gevolg. Soms is een verandering van voetvorm normaal en hoort dat bij het ouder worden; en hoef je er niets aan te doen of ander te adviseren. Er zijn ook veranderingen aan de voet die wel bij het ouder worden horen, en níet ‘’binnen het normale’’ vallen. Behandeling is dan nodig om erger te voorkomen.

De tarsale coalitie

Een tarsale coalitie is een aangeboren voetafwijking die uiteindelijk leidt tot een stijve, niet-corrigeerbare voet. Klachten van een tarsale coalitie kunnen op zowel kinderleeftijd, maar ook op volwassen leeftijd voorkomen. Tijdens de online training komen de verschillende soorten aan bod, plus de mogelijke behandelmogelijkheden.

Het soort behandeling is afhankelijk van de mate van klachten, maar ook van de leeftijd. Volg deze online training om meer te weten over deze aangeboren voetafwijking. En download alvast het e-book over deze aandoening, geschreven voor podotherapeuten en orthopedisch schoentechnologen. 

De Posterior Tibial Tendon Dysfunction: de platter wordende voet bij volwassenen.

De pijnklachten en verdikking rondom de mediale malleolus ontstaan vaak plots. Toch vertelt de cliënt vaak een typerend verhaal van een voet die langzaam aan al platter werd. Tijdens of vlak na bijvoorbeeld een verhuizing hebben ze het gevoel acuut door ‘’de hoeven te zakken’’ waarna pijn en zwelling toenemen.
Herkenning is belangrijk, zowel ter vermindering van de pijn als behoud van een zo normaal mogelijke voetstand. Hoe eerder, hoe beter. Desondanks is het een relatief onbekende aandoening, waarbij uw alertheid van grote waarde is.
Zonder behandeling blijft de pijn bestaan, wordt de voet steeds platter en breiden de standsafwijkingen zich ook uit naar de voorvoet (in abductie) en de enkel (in valgusstand). Behalve de veranderende vorm wordt de voet en enkel uiteindelijk ook stijver, waardoor schoenpassing steeds lastiger wordt. In deze fase ontwikkelt de cliënt dus ook huidproblemen, zoals eelt en likdoorns. Mogelijk komt deze aandoening vaker voor dan we nu weten.
Wellicht herken je één van uw cliënten aan de hand van de foto’s en illustraties die tijdens deze online training een duidelijk beeld geven van de PTTD. Adequate behandeling voorkomt de progressie van de standsafwijking. Een pedicure is bij deze aandoening dus letterlijk de ogen en oren van de huisarts en podotherapeut.

Accreditatie:

Domein Omgevingsbewust handelen

2 punten

Bekijk de data van deze cursus in de agenda en schrijf u in via de button "Inschrijven".

Deze training gaat in op twee verschillende soorten platvoeten die niet normaal zijn. De eerste komt met name voor bij kinderen en tieners: een platte, pijnlijke voet als gevolg van een tarsale coalitie. De tweede komt met name voor bij 50+ers, en is het gevolg van minder stevige ligamenten en een onderbeenspier (musculus tibialis posterior) waardoor het mediaal gewelf inzakt. Verwijzing is bij beide vormen van de platvoet belangrijk: indien niet behandeld leidt het tot een steeds pijnlijker voet, die verder afplat en verstijft.

Deze online training geeft behalve inzicht in het ziektebeloop en de gevolgen ervan in het dagelijks leven, ook praktische handvatten om pluis van niet-pluis te onderscheiden. Handvatten bestaan uit vragen om te zelf stellen en een test uit te voeren. Afsluitend volgen tips voor het schrijven van een rapportage of telefonisch contact op te nemen met huisarts of podotherapeut met passende terminologie.

Je ontvangt informatie over de werkwijze en inlogmogelijkheid via FeetForward Training & Advies.

  • De kosten van de online cursus "Een platvoet bij kinderen en volwassenen, online training voor de pedicire" bedragen € 65,- 
Opleidingsrooster
Eerste lesdag Tweede lesdag Tijd Plaats Inschrijven
08-10-2022 10:00 - 12:15 Webinar