PLATVOETEN BIJ KINDEREN EN VOLWASSENEN

Opleidingen

Platvoeten bij kinderen en volwassenen

Platte voeten

Als pedicure zie je vele verschillende voetvormen. Van een hele platte voet, tot aan een holle voet. En ook zie je door de langdurige relatie met cliënten voeten veranderen. Soms is een verandering van voetvorm normaal en hoort dat bij het ouder worden; en hoef je er niets aan te doen of ander te adviseren. Er zijn ook veranderingen aan de voet die níet ‘’binnen het normale’’ vallen. Behandeling is dan nodig om erger te voorkomen. 

Erger voorkomen

Deze training gaat in op twee verschillende soorten platvoeten die niet normaal zijn. De eerste komt met name voor bij kinderen en tieners: een platte, pijnlijke voet als gevolg van een tarsale coalitie. De tweede komt met name voor bij 50+ers, en is het gevolg van minder stevige ligamenten en een onderbeenspier (musculus tibialis posterior) waardoor het mediaal gewelf inzakt. Verwijzing is bij beide vormen van de platvoet belangrijk: indien niet behandeld leidt het tot een steeds pijnlijker voet, die verder afplat en verstijft.

De tarsale coalitie

Een tarsale coalitie is een aangeboren voetafwijking die uiteindelijk leidt tot een stijve, niet-corrigeerbare voet. Klachten van een tarsale coalitie kunnen op zowel kinderleeftijd, maar ook op volwassen leeftijd voorkomen. Tijdens de online training komen de verschillende soorten aan bod, plus de mogelijke behandelmogelijkheden.
Het soort behandeling is afhankelijk van de klachten, maar ook van de leeftijd. Volg deze online training om meer te weten over deze aangeboren voetafwijking. En download alvast het e-book over deze aandoening, geschreven voor podotherapeuten en orthopedisch schoentechnologen.

De platvoet bij volwassenen

De pijnklachten en verdikking rondom de binnenenkel ontstaan vaak plots. Toch vertelt de cliënt vaak een typerend verhaal van een voet die langzaam aan al platter werd. Tijdens of vlak na bijvoorbeeld veel sjouwen, hebben ze het gevoel acuut door ‘’de hoeven te zakken’’.
Herkenning is belangrijk! Zowel ter vermindering van de pijn als om een zo normaal mogelijke voet te houden. Hoe eerder, hoe beter.

Accreditatie:

Domein Omgevingsbewust handelen

2 punten

Deze trainingen worden verzorgd door Mirjam Tuinhout van FeetForward. Zie voor meer achtergrond-info, interessante artikelen en blogs www.feetforward.nl. Pediroda en FeetForward werken samen in het organiseren van trainingen voor (medisch) pedicures. De inschrijving en organisatie van deze online training wordt verzorgd door Pediroda.

Bekijk onder de Agendatab de data wanneer deze cursus is ingepland en schrijf je in via de button "Cursusagenda".

Deze training gaat in op twee verschillende soorten platvoeten die niet normaal zijn.

Praktische tips

Deze online training geeft behalve inzicht in het ziektebeloop en de gevolgen ervan in het dagelijks leven, ook praktische handvatten om pluis van niet-pluis te onderscheiden. Je krijgt tips over welke vragen je kan stellen en welke testen je zelf kan uitvoeren. Ook krijg je voorbeeld-brieven voor de huisarts of podotherapeut als je een niet-pluis gevoel hebt.

Omdat beide soorten platvoeten relatief onbekend zijn, is jouw alertheid van grote waarde!
Zonder behandeling blijft de pijn namelijk bestaan, wordt de voet steeds platter, de voorvoet breder, en de enkel zakt steeds verder naar binnen. Daarom krijgt de cliënt ook huidproblemen, zoals eelt en likdoorns. Mogelijk is de pedicure de eerste die het opmerkt hierdoor.
Daarom krijg je tijdens deze online training praktische tips over vragen die je kan stellen en testen die je kan uitvoeren. Ook krijg je een voorbeeld-brief die je kan gebruiken voor de podotherapeut of huisarts.

Online

Je volgt deze training via internet, live in één zoom meeting van ± twee uur. Hiervoor heb je een PC/laptop of tablet met goed werkend geluid, microfoon, camera en een stabiele internetverbinding nodig.

Je ontvangt enkele dagen voor aanvang de zoomlink per mail waarmee je automatisch toegang krijgt tot de zoom meeting.

De meeting wordt enkele minuten voor aanvang geopend en de presentator verschijnt op het moment van aanvang in beeld.

Accreditatie:

Domein Voetzorg - Omgevingsbewust handelen

2 punten

  • e kosten van de online cursus "Platvoeten bij kinderen en volwassenen" bedragen € 65,00.
Opleidingsrooster
Eerste lesdag Tweede lesdag Tijd Plaats Inschrijven
12-09-2023 19:00 - 21:15 Online