VOETEN EN HERSENINFARCT EN HARTFALEN

Opleidingen

Voeten en herseninfarct en hartfalen

Voeten en Herseninfarct en hartfalen

Medisch pedicures zien veel ouderen en mensen met DM; zowel hogere leeftijd als DM zijn risicofactoren voor zowel hartfalen als een herseninfarct (CVA). Beide aandoeningen hebben invloed op de voeten.

Volg daarom deze online training. Het biedt medische achtergrond en tips voor in de dagelijkse praktijk van de pedicure. Voor een optimale behandeling van voetproblemen, de advisering aan de cliënt en de communicatie met andere professionals.

Herseninfarct (CVA)

Na een CVA heeft de pedicure een belangrijke rol in het behandelen van huid- en nagelproblemen. Na een CVA is lopen veel minder vanzelfsprekend of zelfs niet meer mogelijk. Desondanks is het wel noodzakelijk om voetzorg te blijven verlenen, juíst bij deze risicovoeten.

Echter, een CVA kan gevolgen hebben voor het gevoel in de voeten, de beenkracht en de voetstand. Zo kan de voetstand veranderen naar een spitsstand en/of een valgus- of varusstandafwijking. En heeft het dus gevolgen voor de huid.

Tegelijkertijd is de huid kwetsbaarder door het verminderde gevoel, en luistert de schoenpassing nauwer. Daarbij opgeteld dat deze voeten na een CVA kunnen blijven veranderen, maakt dat alertheid geboden blijft bij alle betrokken zorgverleners en cliënt zelf om drukplekken en wonden te voorkomen.

Daarmee heeft de pedicure dus behalve een behandelende rol voor de huidafwijkingen, ook een belangrijke signalerende rol naar podotherapeut, orthopedisch schoenmaker of huisarts ter preventie van drukplekken.

Hartfalen

Oedeem in de enkels, kortademigheid en vermoeide voeten lijken bij het ouder worden te horen. Echter, het zijn ook tekenen van hartfalen. Hartfalen komt vooral voor bij ouderen, zeker met DM, en is één van veel voorkomende doodsoorzaken in Nederland. Grote kans dat ook in jouw medische pedicure praktijk cliënten zijn met deze aandoening.

Toename van oedeem kan een voorbode zijn van hartfalen of een verslechtering van bestaand hartfalen, waaraan 17-45% van de mensen binnen één jaar sterft. Slechter passend schoeisel door dikke enkels kan dus een eerste signaal zijn van acute verergering van hartfalen, met de dood als gevolg. Oftewel: adequate signalering door pedicures verlengt levens!

Aangezien juist de pedicure deze cliënten met (grote) regelmaat ziet, is de pedicure de ogen en oren van bijvoorbeeld een huisarts of podotherapeut.

Accreditatie:

Domein overige risicovoet (niet zijnde DM of reuma).

2 punten

Deze trainingen worden verzorgd door Mirjam Tuinhout van FeetForward. Zie voor meer achtergrond-info, interessante artikelen en blogs www.feetforward.nl. Pediroda en FeetForward werken samen in het organiseren van trainingen voor (medisch) pedicures. De inschrijving en organisatie van deze online training wordt verzorgd door Pediroda.

Bekijk de beschikbare data en leslocaties via de button 'CURSUSAGENDA'. Selecteer de gewenste datum en schrijf in via de inschrijflink. 

Is er geen datum zichtbaar? Dan staat deze cursus of opleiding op dit moment niet ingepland of het betreft een e-learning. 

Neem contact op met het Pediroda hoofdkantoor voor meer informatie. Tel. 0548 545 077 of info@pediroda.nl.

Deze training biedt zowel medische informatie als praktische tips voor in de dagelijkse praktijk van de pedicure. Zowel de acute verschijnselen, als de lange termijn gevolgen passeren de revue. Blijf alert bij deze voeten, want door het CVA kunnen deze voeten blijven veranderen.

Praktische tips

Tijdens deze online training krijg je praktische tips over dikke enkels, over schoenen, over wat mensen zelf kunnen doen. Je wordt daardoor een belangrijke schakel in de zorg, omdat je met regelmaat zoveel tijd besteedt aan de voeten van je cliënt. Al met al: kennis, adviezen en alertheid kunnen een verschil maken op leven en dood bij cliënten met hartfalen.

Online

Je volgt deze training via internet, live in één zoom meeting van ± twee uur. Hiervoor heb je een PC/laptop of tablet met goed werkend geluid, microfoon, camera en een stabiele internetverbinding nodig.

Je ontvangt enkele dagen voor aanvang de zoomlink per mail waarmee je automatisch toegang krijgt tot de zoom meeting.

De meeting wordt enkele minuten voor aanvang geopend en de presentator verschijnt op het moment van aanvang in beeld.

Accreditatie

Domein overige risicovoet (niet zijnde DM of reuma).

2 punten

  • De kosten van de online cursus "Voeten en herseninfarct en hartfalen" bedragen € 65,00.