Opleidingen

Diabetes en voeten Mischa Nagel

Gespecialiseerde voetzorg is essentieel voor mensen met diabetes.

           3 daagse masterclassopleiding inclusief les in het ziekenhuis 
Goede voetzorg:

 • Kan amputaties helpen voorkomen bij mensen die lijden aan diabetes
 • Kan progressie van voetproblemen verminderen/voorkomen
 • Houdt mensen met diabetes mobiel zodat ze kunnen blijven participeren in onze samenleving.

Voor het leveren van goede voetzorg bij diabetes geldt: het beschikken over kennis, houding en vaardigheden.

Voor wie is deze cursus:
1. Als nascholing voor ervaren voetzorgverleners
2. Als opleiding voor diegene die nog over diabetes moeten leren

Seizoen 2019

GENT

Vorig jaar oktober hebben we met heel veel succes in samenwerking met de universiteit van Gent een driedaagse praktijkgerichte cursus gegeven over diabetes en de gevolgen voor voet en onderbeen.

Ik ben er trots op dat het team van professor Beele wederom deze uitdaging met mij aangaat en dank haar team voor de geboden kansen.

Deze cursus wordt gegeven in Gent en de laatste dag van de cursus (zaterdag) zal plaatsvinden in het ziekenhuis. Onder begeleiding van podologen en een arts zult u een aantal diabetespatiënten spreken met ernstige voetafwijkingen en met elkaar bespreken wat voor deze patiënt het juiste zorgpad is. Het team van uitvoering staat onder leiding van professor H. Beele.

Docenten: Mischa Nagel & Marieke de Haan

De planning van deze driedaagse in Nederland is bijna rond. 

Volg onze  nieuwsbrief* en Facebook* zodat u steeds op de hoogte bent van het laatste nieuws. 

  * = klikken voor de link.

Bekijk de data en locaties van de deze opleiding en schrijf u in via de button "Cursusagenda".

Programma
• Dag 1 -   Theorie over diabetes in al haar facetten, docent: Mischa Nagel
• Dag 2 -   Diabetes in de voetzorgpraktijk, docent: Marieke de Haan
• Dag 3 -   Hygiëne en infectiepreventie,  in de middag: bezoek aan diabetespoli

Accreditatie
BVV (België): 100 punten
ProCert:

Medisch pedicure: 12 domein Voetzorg, 

DV/RV: 12    Domein: Voetzorg/Beroepsvereisten

DV of RV: 9  Domein: Voetzorg/Beroepsvereisten

 


Mischa Nagel: 

"Ik ben er trots op dat het team van professor Beele wederom deze uitdaging met mij aangaat en dank haar team voor de geboden kansen."

Achtergrondinformatie:

Het is belangrijk om de volgende informatie te kennen en daarmee de problematiek een dimensie te geven

Gespecialiseerde voetzorg is essentieel voor mensen met diabetes.
Goede voetzorg:
 • -kan amputaties helpen voorkomen bij mensen die lijden aan diabetes
 • -kan progressie van voetproblemen verminderen/voorkomen
 • -houdt mensen met diabetes mobiel zodat ze kunnen blijven participeren in onze samenleving.

Voor het leveren van goede voetzorg bij diabetes geldt: Het beschikken over kennis, houding en vaardigheden.

Voor wie is deze cursus:
 • 1. Als nascholing voor ervaren voetzorgverleners
 • 2. Als opleiding voor diegene die nog over diabetes moeten leren

Voetzorg en Diabetes
Er is veel gebrek aan goede informatie over diabetes, de verschillende soorten die bestaan en de voetklachten die hiermee gepaard gaan. De groep voetverzorgers is ook te klein en onvoldoende georganiseerd om de totale zorg op zich te nemen.

Dat is ook het geval in Nederland, waar de podotherapeut een leidende rol heeft bij voetproblemen als gevolg van diabetes en medisch pedicures inzet voor de verzorging van de aangedane voeten. Een heel effectief systeem wat de drempel tot veilige voetzorg verlaagd. Lastig is dat zowel de gespecialiseerde voetverzorger in België als de Medisch Pedicure in Nederland geen officiële plaats hebben in het zorgstelsel. Daar staat tegenover dat er wel officiële vergoedingen voor hun werkzaamheden zijn – een bijzondere situatie.

Kennis betekent op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en nieuwe inzichten over diabetes. Uw zorg dient altijd te kunnen aansluiten op de behoefte van de diabetespatiënt en dat betekent dat er kennis aansluiting moet zijn. De zorgvraag van de diabetespatiënt kan zeer complex zijn en continue educatie kan helpen bij het antwoord hierop.

Diabetes is een ziekte die al 1 op de 12 Belgen heeft [Bron: IDF]. Een ziekte die bovendien het hele lichaam ondermijnt. Toch zijn er veel misverstanden over diabetes, en de ziekte heeft ook nog steeds geheimen.

Het doel van de cursus Diabetes is uw met nieuwe kennis te laten terug keren naar uw praktijk zodat u uw patiënten veilige en effectieve voetzorg kunt verlenen.

Diabetes in cijfers
De cijfers over diabetes in België zijn beperkt. Diabetes wordt wel onderzocht in zeer specifieke gevallen (zorgtraject, conventie), maar er is nog geen register betreffende de prevalentie en de behandeling van diabetes.

Volgens het WIV werd de prevalentie van diabetes in België in 2014 werd geraamd op 6,33% (bij 15-plussers). Het gaat om ongeveer 500.000 Belgen die lijden aan een vorm van diabetes en nog eens 500.000 die in de pre-diabetes fase zijn, of nog niet weten dat ze diabetes hebben. De prevalentie van diabetes in België is dus waarschijnlijk hoger.


Zorgkosten
De regeringen van beide landen moeten alles uit de kast halen om diabetes in te dammen, want afgezien van het lijden dat diabetes veroorzaakt, zijn de zorgkosten immens. Deze kosten lopen hard op als ook de voeten zijn aangedaan. Verlies van mobiliteit is verschrikkelijk voor de mens die het moet ondergaan en de kosten voor de eindeloze revalidatieprocessen zijn torenhoog. Vandaar dat het van groot belang is om voetzorg een duidelijke rol te geven bij de begeleiding van diabetespatiënten. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

DIABETES & VOETEN
Vorig jaar oktober hebben we met heel veel succes in samenwerking met de universiteit van Gent een driedaagse praktijkgerichte cursus gegeven over diabetes en de gevolgen voor voet en onderbeen. Deze driedaagse cursus is geaccrediteerd door de BVV met 100 punten. De meeste deelnemers waren Belgische Voetzorgverleners maar er waren ook deelnemers uit Nederland aanwezig
Deze cursus wordt gegeven in Gent en de laatste dag van de cursus (zaterdag) zal plaatsvinden in het ziekenhuis. Onder begeleiding van podologen en een arts zult u een aantal diabetespatiënten spreken met ernstige voetafwijkingen en met elkaar bespreken wat voor deze patiënt het juiste zorgpad is. Het team van uitvoering staat onder leiding van professor H. Beele.

Kosten: 
 1. € 395,-  inclusief lesmateriaal en lunch tijdens de eerste twee dagen. 
 2. U wordt tevens in de gelegenheid gesteld om screeningsmaterialen aan te schaffen. Dit is echter geen verplichting.
 3. Tijdens de derde lesdag verzorgen wij geen consumpties en lunch. U kunt dit zelf meenemen of iets kopen in horecagelegenheid van het ziekenhuis.
  Deze cursus is vorig jaar door de deelnemers met extreem hoge cijfers gewaardeerd. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers
 4. KMO Portefeuille

  In maart 2019 krijgen wij de nieuwe audit voor de KMOP. Wij hopen dan kort daarna weer een KMOP aanbieder te mogen worden. Wij kunnen dat op dit moment nog niet toezeggen maar zodra de status wordt aangepast geldt voor deze cursus ook de KMO regeling. 

Accreditatie
Medisch pedicure: 12
Voetzorg, DV/RV: 12
DV of RV: 9
Domein: Voetzorg/Beroepsvereisten

BVV: 80 punten

de opleidingsadministratie wordt verzorgd door Pediroda

VOOR BELGISCHE VOETZORGVERLENERS; via onderstaande link meldt u zich aan voor de KMO.

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=WM7obrI7tEyTnqnBxRA_tb0wX6fxOB1Bu7NZ9dPtC1hUOExHVzZERlVFREFKWFVMUEI3SEFUNVFTMy4u